Home

Pri založbi Apokalipsa sta v zbirki Posebne izdaje izšli knjigi Krištofa Dovjaka: Dramski triptih (Apsirt, Medeja, Jazon) in Dramski diptih (Tezej, Fedra).


V petih, subtilnih in poetičnih dramskih besedilih se avtor po snovi in temi znova vrača k antičnemu mitu, ki ga vztrajno raziskuje že od komorne igre Antigona (napisane leta 1995) in dramskega besedila Belle Paris ali obračun v Louvru (napisanem leta 2002).

V primerjavi z omenjenimi zgodnjimi Dovjakovimi dramskimi besedili, katerih dramsko dogajanje je postavljeno vsedanjost, se dramatik v diptihu in triptihu vrača v arhaičen čas.

Ključna značilnost Dovjakove dramske pisave, lahko rečemo, je uprizarjanje filozofskih, etičnih, zgodovinskih indružbenih problemov. Primož Repar, urednik in avtor spremnih besed Dovjakovih knjig poudarja: »Četudi in predvsem gre dramatiku za demitologizacijo, ohranjado mita rahločuten odnos, zavedajoč se tega, da človek brez ‘dolžnosti ljubezni’ do bogastva mita drvi v prepad banalnosti in koruptne odvisnosti. «

Za vse komorne igre, ki jih prinašata Dramski diptih in Dramski triptih, je značilno uprizarjanje boja med svetlobo intemo človekove duše, boja med močjo in nemočjo človeškega telesa, boja med resničnimin navideznim. Dovjakovi naslovni junaki zmorejo pogum in se – kljub kruti usodi, kljub mejnim situacijam, v katere so postavljeni – drzno, radikalno, brez preračunljivosti odločijo za skrb za drugega. V tem je posebej pretresljiva Medeja, ki ji v Dovjakovi različici Kreont pobije vse otroke.

Nič manj pretresljive niso ostale Dovjakove najnovejše drame, ob katerih lahko pritrdimo Reparjevi ugotovitvi, daje avtor zapisan spoznavno-etičnemu, h kateremu pristopa s točke čudenja.

Zdi se, da sta prav spontano čudenje in spoštljivost do antične mitologije ključni dramatikovi značilnosti, iz katerih črpa navdih za svoj najnovejši in za slovensko književnost pomembni dramski opus, ki je vreden pozornega branja.


Veronika Simoniti

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.